Skip links
ako bojovat proti spamu

Ako bojovať proti spamu

Spam sa stal súčasťou každého, kto vlastní nejakú emailovú schránku alebo web stránku. Spam je nevyžiadaná reklama vo forme reklamných emailov alebo komentárov. Spam je na Slovensku zákonom zakázaný. Pokuty za spam sú oproti ostatným krajinám smiešne a pohybujú sa do pár stovák €. V susednom Česku môžete za rozosielanie nevyžiadanej pošty dostať státisícové a v USA až miliónové pokuty.

 

Hromadné rozosielanie nevyžiadanej pošty

Pri nevyžiadanej pošte treba rozlišovať poštu, ktorú ste si nevyžiadali (nedali na ňu súhlas) a poštu, s ktorou ste súhlasili prostredníctvom odberu noviniek, takáto pošta nie je spam.

 

Ako bojovať proti spamu

Pri boji proti spamu je hlavná prevencia! Nevyžiadaná pošta funguje na princípe spamovým robotov, ktoré automaticky zberajú e-mailové adresy. Spamový robot môže nájsť vašu e-mailovú adresu na vašej web stránke alebo zle zabezpečených fórach, katalógov alebo iných webov, kde ste sa registrovali.

 

Pokiaľ už spamové roboty zaznamenajú vašu e-mailovú adresu je náročnejšie bojovať proti prichádzajúcej nevyžiadanej pošte, ale nie nemožné!

Ako zabrániť spamovým robotom, aby našli vašu e-mailovú adresu:

  1. Neregistruje sa na pofidérne weby ako warez fóra alebo rôzne neoverené weby, ktoré vyžadujú vašu adresu. Pri registrácií môžu oznamovať, že vaša e-mailová adresa nebude zneužítá na rozosielanie reklamných e-mailov, ale môžu klamať.
  2. Pokiaľ umiestnite na web stránke svoju emailovú adresu treba ju skryť pre spamové roboty. Ak na web vložíte e-mail. adresu, ktorá nie je zabezpečená je veľká pravdepodobnosť, že vám začne chodiť spam. E-mailová adresa umiestnená na webe sa dá zabezpečiť niekoľkými spôsobmi.
    1. Email vo forme obrázku – Z vašej emailovej adresy si vytvoríte obrázok a ten umiestnite na web. Tým sa stáva adresa pre roboty nečitateľná a nedokážu ju nájsť.
    2. Šifrovanie pomocou Javascriptu – Vaša adresa sa dá zašifrovať pomocou nástroja Encoder. Ten vám automaticky zašifruje adresu a vygeneruje javascripový kód, ktorý si vložíte na stránku.
    3. Akismet– v redakčnom systéme WordPress existuje hneď niekoľko modulov, ktoré pomôžu bojovať proti spamu. Jeden z nich nesie názov Akismet. Askimet zabraňuje respektíve filtruje spamové komentáre, ale tiež celkovo ochráni web pred spamom.

 

Čo robiť, keď už vám spam začal chodiť?

Spam je veľmi nepríjemná a otravná vec, ktorá vám dokáže behom niekoľkých dní alebo hodín zaplniť emailovú schránku. Emaily od „Jožka Mrkvičku“ o tom akú kosačku si musíte kúpiť Vám budú chodiť doslova každých 5 minút. Takže čo robiť, keď už Vám takéto emaily začnú chodiť?

 

Pokiaľ používate firemný email v tvare ks.an1713367291emoda1713367291jom@o1713367291cein1713367291 pravdepodobne budete mať prístup aj do web-mailového rozhrania napríklad roundcube. Vo web maile si môžete nastaviť spamové filtre, ktoré budú automaticky mazať alebo presúvať spamovú poštu.

Po prihlásení do roundcube treba ísť do časti Nastavenia, a potom otvoriť pod zložku Filtre.

Video návod: Ako nastaviť spamové filtre

 

5/5 - (celkom: 1 )

Zanechajte komentár

Zobraziť
Potiahni